top of page

שאלות ותשובות

  • האם פרטס תורשתי?
    מחלת הפרטס בספרות כיום לא הוכחה כנגרמת כתוצאה מגורמים גנטיים אבל יש כמה מקרים שמחלת הפרטס משיפעה על יותר מבן משפחה אחד . באחוז מאוד קטן של המקרים המשפחתיים ,שינויים או מוטציות בקולגן (גן) COL2A1 נמצא כגורם למחלת הפרטס .
  • מהי שכיחות מחלת הפרטס?
    מתרחשת בילדים מגיל 4 עד 10 (גיל ממוצע 7) לרוב אצל בנים מאשר בנות (יחס בנים בנות הינו 1:4) המחלה נדירה ביחס של בערך 4 ל 100 אלף ילדים.
  • האם יש מרפא למחלת הפרטס?
    היא לא ניתנת לריפוי מכיוון שאיננו יודעים את הסיבה. אבל זו מחלה שמתרפאת באופן עצמאי כלומר הגוף מסוגל לרפא את העצם של ראש מפרק הירך. מהלך ההחלמה ומשכה משתנה מילד לילד.
  • מהם הסימפטומים של מחלת הפרטס?
    צליעה,כאב או נוקשות בירך ,כאבים מפשעה, או ברך, מגבלה בתנועה של מפרק הירך.
  • כיצד מטופלת מחלת הפרטס?
    המחלה יכולה להיות מטופלת באופן שמרני ללא ניתוח או באופן התערבותי עם ניתוח ,תלוי במקרה הספציפי של הילד וחומרתו . אם טיפול ללא ניתוח נראה לא מתאים וקיים קונצנזוס בין כלל הרופאים כי הילד יזדקק לניתוח המטרה הינה כדי להחזיק /לשמור על ראש עצם מפרק הירך בתוך השקע ה" HIP SOCKET " – עקרון ההכלה (כמו מכתש ועלי). הניתוח יאופיין בכיוון מחדש של העצמות הפגועות אוסטיאוטומי" וייצוב עי יישור מחדש עם ברגים ופלטות.
  • כמה זמן נמשך הפרטס?
    ההחלמה אורכת זמן ממושך באופן נדיר פחות מ 18 חודשים וברוב המקרים מעל לשנתיים . ההקרבה שלנו כהורים בזמן ומאמץ בשנים אלו ביחס לחיים שלמים היא קטנה והתועלת במניעת נזק פרמננטי קבוע למפרק הירך של הילד/ה הוא משמעותי
  • האם אפשר לתבוע נכות לילדים הסובלים מפרטס?
    קצבת נכות /קצבת ניידות מניסיוננו מגיעה למי שעבר ניתוח ו/או נזקק לקביים וכסא גלגלים . אנו מקוות כי בעתיד נאחד כוחות ונוכל לפעול לשוויון והכרה במגבלות של מחלת הפרטס.
  • האם פרטס יכול לחזור שוב?
    מומלץ מאוד (!) שילדים עם פרטס ימנעו מפעילויות בעלי השפעה חזקה על אזור המפרק לדוגמא ריצה,קפיצות, כל זאת עד שהעצם מחלימה לגמרי. מרבית הילדים מחלימים ממחלת הפרטס ,אבל זה יכול לקחת שנתיים ומעלה עד שהעצם תגדל מחדש ותחזור לתפקוד נורמלי .
  • מהם הדרכים לעזור כדי לנהל ולהקל את הכאב?
    לשמור על גוף הילד ,במה שהוא עושה ובמה שהוא אוכל . כדי לסייע לכאב יש לרדת דרסטית מכל פעילות מאומצת. המוטיבים החוזרים: פעילויות שמעסיקות את המוח, בעלי השפעה נמוכה על המפרק . יצירה , אופניים, ציור, מוזיקה, כתיבה, משחקי לוח , פינג פונג, ביליארד ,שחייה וכדומה. לא מעט הורים נותנים משככי כאבים לילדים (נורופן וכדומה) אבל יש נושאים נוספים שיסייעו לא פחות ממשכך הכאב שעלול להיות ממכר כגון : כריות חימום ,איזי טנס, תזונה נכונה מזונות מונעי דלקתיות ,אמבטיות מגזנזיום ומלח. אוכל מתובל וחריף יעוררו דלקתיות לכן יש לדאוג לדיאטת צריכה מאוזנת עם מוצרים "מלאים", ירקות ופירות אשר מסייעים בצמיחה מחודשת של העצם .כורכום ידוע כמונע דלקתיות.
  • אילו פעילויות אלטרנטיביות הילד יכול לעשות בשביל הכיף?
    שחייה,אומנות,למידה על כלי מוסיקלי, משחקי מחשב (עם ההגבלות הנדרשות), אופנים, ?, בישול , חוגי משחק במה, כתיבה של שירים וסיפורים , גינון, טיסנאות, ביליארד,פינג פונג, ציור, לגו , פאזאלים, צפייה בתוכניות חינוכיות (גלילאו כאן חינוכית) , קשתות, טיפול בחיות (ביקור בגני חיות, אימוץ, חוות סוסים), טלסקופ ואסטרונומיה.
  • האם יש מסמך שניתן להעביר לצוות החינוכי ?
    יש מסמך ניתן לתרגם , זה נראה טוב.
bottom of page