אמצעי הדמיה ובדיקות
המחלה נדירה ,לכן מרבית אנשי מקצוע שתתקלו בהם במוסדות הרפואיים השונים לא יכירו את המחלה ובעיקר בחלק זה - את מה שעליהם לבצע בבדיקה ואיך עליהם לבצע זאת.
אנו ממליצות ל"יישר קו" טרם הבדיקה ולוודא ביצוע תקין שלה – אם כבר ביצענו בדיקה שאינה חלק מהשגרה של הילד כדאי מאוד שתהיה הבדיקה הנכונה ושתבוצע נכונה ,אתם/ן לא רוצים/ות לחשוף את ילדכם שוב לקרינה מיותרת או בדיקה נוספת וכמובן תמיד תהיו נוכחים פעילים.
צילום רנטגן
בדיקה שכיחה לאבחון ומעקב . הצילום מתבצע במנח קדמי, מנח אחורי ובתנוחת צפרדע (בהפניה יירשם AP+PP) .הבדיקה זולה למערכת הבריאות, אך חסרונותיה הינם קרינה.
דגשים חשובים:
א. העתק הבדיקה – המעקב שלכם חשוב לכן תמיד שמרו העתק צילומי הרנטגן אצלכם בבית. טרם ביצוע הצילום ועם הגעתכם למכון ,בקשו מהנציג העתק הבדיקה בדיסק (זו זכותכם) ,אתם תמתינו כ 20 דקות לאחר הצילום ותקבלו אותו. תוכלו לראות את הצילום
באמצעותהדיסק במחשב הבייתי – התוכנה מאפשרת לראות את הצילום ברזולוציות וואריאציות שונות.
צילום הרנטגן בד"כ יעשה בשני מנחים AP+PP : וודאו מול הטכנאי/ת כי אלו הצילומים שייבצע בפועל.
ב. צילום הרנטגן חייב להתבצע באמצעות כיסוי מגן עופרת המכסה את האיברים הרגישים -קריטי וחשוב! -אנא מכם התעקשו על בריאות הילד/ה בצילום הרטנגן. מרבית הטכנאים בקופות החולים לא מיודעים לנושא וזה חמור – העברנו תלונה בנושא למשרד הבריאות ולקופה הרלוונטית ,בעקבותיה בוצע ריענון של הטכנאים באחת הקופות. כנסו עם הילד/ה לבדיקה וודאו כי מגן העופרת מונח ולא פחות חשוב מונח נכון.
ג. שליחת הצילום באי מייל - לעיתים לא ניתן לשלוח במייל את הצילום -במידה ונדרש לשלוח לרופא במייל, יש לבקש ממערכות המידע בקופה לשלוח את מלוא הקובץ .
ד. פענוח רדיולוגי - הפענוח המתקבל בקופ"ח אינו מדויק ברמה הנדרשת למחלת הפרטס , ,תקבלו פענוח מאוד כללי ולעיתים לוקה בחסר . אבחון מדויק נדרש ויבוצע ע"י האורתופד ילדים.
אולטרה סאונד
הבדיקה יעילה בשלבים הראשונים של המחלה ובמהלך המחלה ,מסייעת בזיהוי דלקת ,נפיחות, בצקות ונוזלים במפרק. לעתים ניתן לאבחן גם אי סדירות בראש המפרק.
היתרונות: ללא קרינה ,נגישה בכל מכון, זולה אך אינה מדויקת לאבחון.
בדיקת MRI
המכשיר פועל באמצעות שדה מגנטי רב עוצמה וגלים אלקטרומגנטיים (בבדיקה לא נעשה שימוש בקרני רנטגן) ומאפשרת סריקה רחבה באמצעותה מתקבלת תמונת הדמיה ברזולוציה מאוד גבוהה של עצמות ורקמות רכות בתוך הגוף. הדמיית MRI תאפשר לאבחן נזקים באופן מדויק וברור יותר מצילום רנטגן (שהוא גרמי) הבדיקה חשובה בשלבי ה PRE PERTHES או בשלבים ההתחלתיים לפני הופעת השינויים הגרמיים ובמהלך המחלה במידה ונדרש. באופן זהיר וללא ניסיון בעיסוק רפואי אלא מניסיוננו האישי בעת הזו ניתן לומר כי זו הבדיקה הכי טובה כדי לקבל רמות עומק גבוהות באבחון מחלת הפרטס בכל ההיבטים והאופנים המרכיבים אותה ברמת המקרו והמיקרו.
בדיקה זו יקרה יחסית לקופות החולים, הן אינן ממהרות להמליץ לביצוע אא"כ יש סיבה מוצדקת וזמינות המכשירים אינה גבוהה ולכן ההמתנה עלולה להיות ארוכה ,אל תתביישו ללחוץ במקומות הנכונים.
קצת על רדיולוגיה - רדיולוגים/ות הם רופאים/ות שהתמחו בתחום של אמצעי הדימות השונים זוהי אחת ההתמחויות הארוכות והמורכבות, חשיבותם בבדיקה MRI זו הינה משמעותית כיוון שפענוח בדיקה זו הינו מורכב יותר ובחלק מהמקרים האורטופדים יסתייעו בפענוח רדיולוגי אשר מתקבל עי רדיולוג ביהח/המכון.
באופן כללי רדיולוגים/ות איכותיים/ות הם אלו שצוברים ידע וניסיון ויכולות גבוהות ובמקרה שלנו זה מאוד חשוב ולכן שימו לב לשם הרדיולוג החתום על הפענוח וניסיונו ואל תהססו גם בתחום זה במידה וצריך להפנות את הבדיקה לרדיולוג/ית מומחה/ית /אורטופד מומחה שייתן חוו"ד נוספת.
נושאים חשובים:
חומר ניגוד - לעיתים ניתן לשפר את הדיוק באמצעות הזרקת חומר ניגוד (גודוליניום) , ובכך לסייע באבחון מדויק של כל הפרמטרים החשובים במפרק. אנו ממליצות ליישר קו מול האורטופד המטפל והרופא שיבצע את הבדיקה טרם ביצועה .
אופי הבדיקה- הילדים נדרשים לשכב ללא תזוזה ,לילדים הצעירים הרופאים ממליצים על הרדמה מלאה ,אנחנו ממליצות לבחון את יכולת הילדים ובגרותם וכמובן אתם מוזמנים להתייעץ בקבוצה שלנו "פרטס ישראל" בה הורים חולקים את ניסיונם בבדיקה זו.
הכנת הילדים- ישנם סרטוני הכנה לילדים באתרים השונים של ביה"ח ,הראו שקפו והכינו את ילדכם טרם הבדיקה . זו אמנם לא בדיקה פולשנית אך מורכבת באופייה וביצועה ועלולה להשפיע על הילד/ה לשלילה אם אינו מוכן כראוי בין אם תבוצע בהרדמה ובין אם לא.
לגבי יתר הבדיקות מיפוי עצמות, הדמיית CT ,ארטרוגרפיה ,אנו ממליצות לבקש הסבר מהאורטופד מה הסיבה שהוא מפנה אתכם לבדיקות אלו.